en
Infolinia
+48 523 339 277

Wołowina zrazowa w winie na kremie z marynowanych buraczków i pietruszkowej soczewicy

Kuchnia francuska

Przygotowanie

Słoninę pokrój w cienkie słupki ok. 2 cm. Ostrym nożem nakłuj wołowinę i włóż słupki słoniny do środka. Natrzyj wołowinę solą, pieprzem i papryką słodką. Sznurkiem obwiń wołowinę na kształt pięknej rolady. Połóż roladę na patelni z rozgrzanym olejem i usmaż mięso na ciemno złoty kolor. Oczyszczone warzywa włóż do garnka i obsmaż na złoty kolor. Dodaj wino, włóż mięso, “przykryj” gorącą wodą. Duś do momentu aż mięso stanie się miękkie.

Buraki zawiń w folię aluminiową z gałązką rozmarynu i piecz w piekarniku w temp. ok. 180°C aż staną się miękkie. Czas pieczenia zależy od wielkości buraków.

W międzyczasie zagotuj gotowy sok z buraków z odrobiną wody, rozmarynem, octem balsamicznym, czosnkiem i przyprawami. Upieczone buraki obierz włóż do gorącego soku z buraków. Zagotuj. Włóż do blendera lub robota kuchennego i zmiksuj na gładki krem.

Dobra rada: zagotowane, gorące buraki możesz włożyć do słoików i szczelnie zamknąć, pasteryzować np. w szybkowarze i przechować w spiżarni do czasu kiedy będziesz ich znowu potrzebować

Soczewicę dobrze wypłucz. Włóż do gorącej wody na minutę i odlej. Zalej gorącą wodą ponownie, lekko posól i gotuj tak długo aż zmięknie . Przed podaniem rozpuść masło na patelni. Włóż pokrojoną w kostkę cebulkę i usmaż na złoty kolor. Dodaj ugotowaną soczewicę i podlej białym winem. Pogotuj chwilę, dopraw solą i pieprzem. Danie wykończ posiekaną, świeżą pietruszką.

Składniki

  • wołowina zrazowa 1 kg
  • marchew 2 szt
  • słonina 100 g
  • Seler 1 szt.
  • Pietruszka korzeń 1 szt.
  • Por mały 1 szt
  • Cebula 2 szt
  • Czosnek
  • Papryka słodka 3 łyżki
  • Liść laurowy 2 szt
  • Ziele angielskie 6 szt
  • Tymianek świeży
  • Czerwone wino 0,5 litra
  • Sól, czarny pieprz
  • Masło 2 łyżki

Krem z buraczków:

  • Buraczki pieczone 3 szt
  • Sok z buraczków ok 100ml
  • Ocet balsamiczny
  • Rozmaryn
  • Czosnek
  • Cukier
  • Sól, pieprz

Soczewica:

  • Soczewica 200g
  • Pietruszka natka 1 pęczek
  • Masło 2 łyżki
  • Białe wino 100ml
  • Sól, pieprz

Tagi

Wołowina

Gotuj z Gzellą

Najnowsze przepisy

Pasztetowa w pieczarkach na ma...

Pieczarki umyć i wyciąć z nich ogonki Więcej >>

Pieczony filet z indyka w sosi...

Oliwę dokładnie wymieszać z solą, piep Więcej >>

Szparagi zawijane z Szynką Doj...

W plaster szynki i sera zawinąć po dwa Więcej >>

Do góry